
Miljörum, sopsortering och återvinning
Allmänt om sopsortering
Korrekt sopsortering är avgörande för miljön och påverkar föreningens sophämtningskostnader. Om du använder hemtjänst, se till att de är informerade om hur avfall och sopsortering hanteras i föreningen. Håll soputrymmena rena, sortera avfall korrekt och håll locken till kärlen stängda för att undvika ohyra.
Om sopnedkastet
Sopnedkastet används för brännbart restavfall som inte går att sortera. Detta inkluderar mindre hushållsavfall, kuvert, disk- och tandborstar, dammsugarpåsar, kattsand, blöjor, bindor och väl inpackade rester från skaldjur. Se till att avfallet är ihopknutna plastpåsar för att undvika stopp.
Stopp i sopsugen är mycket kostsamma att åtgärda och är till stor olägenhet för samtliga medlemmar så var noga med vad ni slänger.
Är ni det minsta osäkra på om det brännbara föremålet ni vill slänga kommer att få plats i sopnedkastet så välj alltid att gå ned till miljörummet och slänga det i kärlet för grovsopor istället.
Återvinning i miljörummet
Återvinningsrummet hos BRF Kornet har kärl för sortering av det vanligaste hushållsavfallet. Läs mer om vilka kärl som finns och vad som ska slängas i respektive här nedan.

Tidningar och andra trycksaker
Inkluderar dags- och veckotidningar, broschyrer, kataloger och reklamblad. Inga kuvert.

Pappersförpackningar, kartonger och wellpapp
T.ex. mjölkförpackning i kartong, vinbox-kartongen, papperskasse. Om korken sitter löst - separera korken från förpackningen och sortera den som plastförpackning. Förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Wellpapp
Större lådor och emballage. Viktigt att alla kartonger plattas till innan de slängs.

Metallförpackningar
Förpackningar som konservburkar, aluminiumformar och foiie, kapsyler och lock, tuber för mat, tomma färgburkar och sprayflaskor samt metallband.

Glasförpackningar
Sortera färgat och ofärgat glas separat och sortera lock och korkar av metall i kärlet för metall.

Matavfall och kompost
Matavfall ska slängas i papperspåsar i de bruna behållarna, inte i sopnedkastet. Papperspåsar och hållare för dessa finns tillgängliga i miljörummet.

Grovsopor
Grovsopor är sådant som är för stort eller för tungt för att läggas i den vanliga soppåsen, exempelvis leksaker, trasig köksutrustning och mindre keramikföremål och demonterade möbler.

Ljuskällor
Glödlampor, LED-lampor samt lysrör. Observera att detta INTE gäller armaturer utan endast den glasomslutna ljuskällan.

Batterier
De vanligaste mindre batterierna, t.ex. AA, AAA, C och D samt klockbatterier. Obs! Ej bilbatterier. Dessa klassas som farligt avfall lämnas hos ÅVC.

Elavfall
Mindre elektriska apparater med sladd eller batteri. Större elavfall lämnar du själv in på ÅVC.
Övrigt om återvinning av större föremål samt farligt avfall
Större föremål så som möbler och avfall efter renovering är medlemmarnas ansvar att transportera till en återvinningsstation.
Varje invånare har i Göteborgs Stad rätt till sex fria besök per år vid återvinningscentralen (ÅVC).
Farligt avfall kan lämnas till farligt avfall-bilen som regelbundet kommer till vårt närområde.
Läs mer om dessa saker samt hur man sorterar olika saker hos Göteborgs Stad och sopor.nu via knapparna här nedanför.
Kalender
Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.